Ik snap

NOS live blog: Rutte snapt ‘noodkreet’ van horeca-ondernemers

Premier Rutte zegt dat hij de ‘noodkreet’ van kroegmagnaat Laurens Meyer snapt. Meyer dreigde gisteren in het AD dat hij de deuren van zijn vijftig café’s op 1 juni zal openzetten als het kabinet niet meer geld beschikbaar stelt voor de noodlijdende horecasector. … “Ik snap dit signaal natuurlijk”, zei Rutte in de persconferentie na de ministerraad. “Maar het is nu 1 mei en hij heeft het over 1 juni. Ik beschouw het als een noodkreet en heb het niet letterlijk genomen.”

Ook minister De Jonge van Volksgezondheid reageerde op de oproep van Meyer. Hij zegt te begrijpen dat mensen in de horeca zich zorgen maken. “Maar zo kun je natuurlijk niet samenwerken. We hebben een gezondheidscrisis te bestrijden. Het virus is niet per 1 juni weg.”

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt de oproep van Meyer te snappen. “Wij kunnen het opengaan natuurlijk niet aanraden, maar begrijpen doen we het wel. Het water staat veel ondernemers echt aan de lippen.” De branchevereniging vreest dat als de maatregelen aanhouden, twee derde van de horecazaken per 1 juli failliet zal zijn.

Wat nu volgt is eigenlijk overbodige shit, want dat snappen velen, maar…niet iedereen.

‘Ik snap dit signaal natuurlijk… maar neem het niet letterlijk’. Iemand snappen of begrijpen, je komt niet weg met alleen het zinnetje: ik begrijp je, ik snap je. Iemand voelt zich pas begrepen als je ook met meer of minder concreetheid laat zien wat je begrip inhoudt. Maar nu wordt er zelfs nog gezegd: o ik neem de noodkreet niet letterlijk. En iets over 1 mei en 1 juni. Dus… pas 1 juni de noodkreet letterlijk nemen? of iets dergelijks? Totaal geen enkel woord van begrip voor het feit dat het water veel ondernemers echt aan de lippen staat. Daar hoef je de KHN niet voor te hebben, dat snapt bijna iedere burger wel.

De Jonge zegt te begrijpen dat mensen in de horeca zich zorgen maken. Dekt dat de lading?  Nee, het is stress! het is woede! het is angst voor faillissement! het is onmacht! Dat valt niet samen te vatten onder een wat zacht klinkend kopje ‘zorgen’. Het is een woord wat wel meer uit de mond van politici komt: ik begrijp dat burgers zich zorgen maken (over)…. Groningers maakten zich ook zorgen over het aardbevingsgevaar. Maar nee, dat was ook stress, woede, angst, onmacht! En 1 keer kreeg Rutte het in een interview voor elkaar om telkens als de interviewer vroeg: maar snapt u dat Groningers zich zorgen maken, te antwoorden met: ja, maar de Groningers zijn ook trots dat….

Zouden politici met het woordje ‘zorgen’, de echte ellende van burgers afweren uit hun bewustzijn?

en als laatste nog dat ‘zo kun je natuurlijk niet samenwerken’. Wordt er dan vanuit de regering samengewerkt? wordt de bevolking niet iets opgelegd, wat de bevolking moet volgen. En als je dan niet meedoet, werk je niet samen? nee dan volg je niet. en vervolgens wordt er een appel gedaan: je wilt toch ook dat de verspreiding van het virus stopt? De volksgezondheid voorop! De verspreiding vertraagt inderdaad, de volksgezondheid echter evenzeer. Slechtere voeding, minder bewegen, piekeren, stress (slecht voor gezondheid, cq. immuumsysteem). De volksgezondheid splitst: mensen die een financiele basis hebben en/of weten wat goed is voor hun immuumsysteem en mensen die hun financiele basis verliezen of gaan verliezen en/of angstig zijn (stress) en/of niet meer lukt de goede zaken te doen.

Verspreiding virus vertraagd, volksgezondheid verdeeld en vervallend

Facebook
Twitter
Instagram