NOS complottheorieen, sept 2020. Deel 2: 5G

De NOS 9 september 2020: Complotten in een crisis: een gouden combinatie. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=Cbp7gDOvHfw

(ik plaats de hele link zodat u weet waarop u klikt)

Uitgangsvraag in filmpje: Hoe komt het dat die complottheorieen nu ineens zo actief rondgaan. We duiken in deze video er dieper op in. Iets later nog: is het toeval dat het juist nu toeneemt?

Ook Lubach en een artikel in de Volkskrant komen langs.

 

Er valt veel te zeggen over het filmpje, maar eerst aandacht voor  5G

Hoe wordt de complottheorie over 5G omschreven in het filmpje? En hoe wordt het nog meer gebracht?

In woord: 5G verspreidt het coronavirus. En Stef Aupers zegt ergens middenin het filmpje: Het wordt problematisch als mensen ook gaan handelen naar hun complottheorie. ‘Denk bijvoorbeeld aan het in de brand steken van de zendmasten’. Een veiligheidsprobleem dat ook de nationale coordinator terrorisme bestrijding ziet.

In beeld verschijnt 5G ook, en wel als volgt:

In het begin:

Een stukje film :

https://www.bitchute.com/video/Jqa9Ee4pvUnf/

(hoop dat hij het al doet)

Met de tekst vlak voor dit moment: Hastags gelinkt aan complotten…   en blijven hangen, vooral op Instagram… en dan het filmpje.

Bijna aan het einde een plaatje:

 

5G=geweld kaart

Is het onderzocht of en vast komen te staan dat de zendmasten ook daadwerkelijk door anti-5G activisten in de brand gestoken zijn? Al eerder schreef ik dat de 5G=geweld kaart vaak zo niet meestal in publicaties gebruikt wordt. Hij is zo goed geimplementeerd dat mensen die niet met 5G bezig zijn, vaak reageren met: o 5G? dat is van die zendmasten die in de brand gestoken worden!

De koppeling naar geweld wordt te expliciet telkens herhaald. Het is een prominent aspect in de beeldvorming rondom 5G. Lubach in z’n uitzending ‘Geen link tussen 5G en corona’ maakt er bijna een ‘automatische koppeling’ van: En dat steeds meer mensen toch  geloven in een link tussen 5G en corona heeft wel concrete gevolgen, zoals we ook horen in het NOS journaal. Hij haalt daarbij het filmpje van Janet Ossebaard aan, waarover verderop en een andere keer meer.

Misschien kan het wel zijn dat anti-5G-ers het gedaan hebben. Maar dat valt niet te generaliseren naar de gehele groep mensen die bezorgd is over 5G en dit in brand steken van de masten veroordeelt. En er is nog een optie, die als ‘complotgedachte’ weggezet kan worden. Namelijk dat de masten in brand zijn gestoken door mensen die die beeldvorming over 5G en de koppeling aan geweld wilden bewerkstelligen. Éen zgn. ‘false flag’, in dit geval een ‘false fire’ zeg maar. Zo oud als Rome.

 

False Flag (in casu False Fire)

Er zijn verhalen dat in de Romeinse tijd soms schepen met de vlag van de tegenstanders gehesen werden en men zichzelf aanviel. Dan was er een excuse om die tegenstander aan te vallen, want nee het was slechts verdediging. De bevolking zou een aanval kunnen veroordelen, maar een verdediging na een zogenaamde ‘aanval van een tegenstander’ niet.

Ik begrijp dat het een riskante gedachte is, maar geheel uit te sluiten valt hij niet. Te bewijzen ook niet. Maar het is een fenomeen dat gebeurt (is). Wiki zegt daar ook iets over ten aanzien van Operation Northwoods:

(onderstaand is gecopieerd en links werken hier niet)
Operation Northwoods memorandum (13 March 1962)[21]

The proposed, but never executed, 1962 Operation Northwoods plot by the U.S. Department of Defense for a war with Cuba involved scenarios such as fabricating the hijacking or shooting down of passenger and military planes, sinking a U.S. ship in the vicinity of Cuba, burning crops, sinking a boat filled with Cuban refugees, attacks by alleged Cuban infiltrators inside the United States, and harassment of U.S. aircraft and shipping and the destruction of aerial drones by aircraft disguised as Cuban MiGs.[22] These actions would be blamed on Cuba, and would be a pretext for an invasion of Cuba and the overthrow of Fidel Castro’s communist government. It was authored by the Joint Chiefs of Staff, but then rejected by President John F. Kennedy. The surprise discovery of the documents relating to Operation Northwoods was a result of the comprehensive search for records related to the assassination of President John F. Kennedy by the Assassination Records Review Board in the mid-1990s.[23] Information about Operation Northwoods was later publicized by James Bamford.[24]

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/False_flag

Bron: James Bamford (2002). Body of Secrets: Anatomy of the Ultra-Secret National Security Agency. Anchor Books. pp. 82–91. ISBN 978-0-385-49907-1.

Complotdenker? The New York Times has called him “the nation’s premier journalist on the subject of the National Security Agency”. Maar misschien Toen&Daar en niet Hier&Nu. En misschien sommige masten wel zo, en anderen niet. Het hoeft niet zo te zijn, maar helemaal uitgesloten is zoiets niet. Het is iets om in het achterhoofd te houden.

Ik zie het wel zo dat de 5G=geweld kaart die keer op keer verschijnt en benadrukt wordt, bijdraagt aan een antipathie, een aversie bij de doorsnee burger tegen de mensen die bezorgd zijn om en bezig zijn met 5G. Als we het hebben over het belang van een dialoog, dan wordt deze met de 5G=geweld kaart niet ondersteund.

 

5G -corona complot formuleringen

In het filmpje van de NOS wordt de complottheorie dus omschreven als: 5G verspreidt het coronavirus. Soortgelijke formuleringen zijn er in eerdere uitzendingen en ook in kranten of op sites te vinden. Neem bijvoorbeeld nu.nl: Sinds januari verschijnen er regelmatig berichten dat het 5G-netwerk het coronavirus zou veroorzaken of verergeren. 

Op andere plekken wordt er een ‘juistere’ omschrijving  gegeven van de vermeende relatie, dan wordt er nl. gesproken over 5G die Covid19 verschijnselen zou kunnen geven. Het coronavirus is een virus, en Covid-19 een geheel van symptomen die aan het coronavirus toegeschreven wordt. In de media geeft de koppeling 5G aan het coronavirus een belachelijkheids aspect: 5G veroorzaakt het coronavirus, 5G verergert het coronavirus en 5G zorgt voor de verspreiding van het coronavirus. Alsof 5G een virus zou produceren. Terwijl op z’n minst in het door medialand benoemde complotland het heeft over symptomen die door 5G veroorzaakt worden. Er moet van een relatie 5G-Covid-19 gesproken worden, op z’n minst.

5G aan een virus koppelen klinkt wel belachelijk. 5G aan symptomen koppelen veel minder en zou meer denkruimte over laten met een uitnodiging daar eens naar te kijken.

 

Andere koppelingen

Lubach nog even. Hij koppelt de mensen die zich sec zorgen maken over 5G vooral aan faceboekgroepen. Hij noemt niet de sites die er zijn. Faceboek, ja.. social media. Zit toch meer in een hoekje dan sites over 5G.

De NOS in dit filmpje maakt overigens helemaal geen losse vermelding van 5G. Alleen koppeling 5G-corona komt langs.

De Volkskrant in het artikel van 4 juli bijvoorbeeld, geeft een opsomming van sites die gedeeld worden. Er wordt beschreven dat onderzocht is hoe vaak bepaalde websites en youtube kanalen gedeeld zijn vanaf ‘5G-plein’ en vanaf ‘Wij willen geen 5G Nederland’. Heb gezocht naar een omschrijving van deze twee of een link ervan, maar kon het boven de figuren niet vinden. Dat nodigt niet uit tot doorklikken, en daarmee tot verder eigen onderzoek.

De variabele waarnaar dus gekeken is: hoe vaak wordt het gedeeld op bovengenoemden. Dat zijn cijfers.  Main stream en anders worden door elkaar genoemd (ik begrijp op grond van aantal). Maar wat zegt het nu? Op ‘Wij willen geen 5G Nederland’ staat bijvoorbeeld de website van ad.nl bovenaan. Wat wil dit zeggen? Er wordt mi. gekoppeld zonder inhoudelijke verdieping.

 

Volkskrant: Door elkaar vermelden van bronnen Medialand, Complotland en ‘5G-land’.

Als ik de lezer zou willen uitnodigen om zich inhoudelijk wat meer te verdiepen in de materie, wat toch vrij algemeen gezien wordt als taak van de journalistiek,  zou ik bronnen meer overzichtelijk aanbieden.

Daarom bij deze een poging om een stukje uit te sorteren:

Meer specifiek 5G:

 • stop5G.nl
 • stralingsbewust.info
 • 5Gisnietoke.nl
 • jrseco.com
 • verminder-electrosmog.nl
 • stralingsleed.nl

Meer algemene sites met serieuze content ook over 5G:

 • transitieweb.nl
 • dlmplus.nl
 • jdreport.nl

Verder ken ik niet/kan ik niet goed peilen bij sites (wil daar nu de tijd niet voor nemen, misschien later): telecompaper.com / letstalkabouttech.nl / activistpost.com / bondtegenoverheidszaken.nl (ik weet niet goed wat te denken van het kort geding/hoe dat ging) / ninefornews.nl / worldunity.me /

 

Controlled Opposition

Bij de youtube kanalen wil ik nog wel wat zeggen over het kanaal Fall Cabal van Janet Ossebaard. Naar mijn mening is hier sprake van Controlled Opposition. Haar video’s kwamen in eind januari dit jaar. Een hele reeks over van allerlei ‘complotonderwerpen’. In sneltrein vaart gepresenteerd, vaak zonder onderbouwing, ook doorgaans op een kinderachtige manier, onjuistheden (in serie Covid-19), aan het einde ons de verlossing door Qanon voorhoudend (=wacht rustig af, je wordt gered, een 1000 jarig rijk..  dat is toch niet te harden). Haar Covid-19 serie is door diverse zenders en kranten opgepakt om 5G aan corona te koppelen. En omdat zij het zo kinderachtig, niet onderbouwd brengt, kan het ook als iets belachelijks in de media gezet worden. Wellicht dat ze niet bewust controlled opposition is, en ook maar gebruikt wordt. Maar dat dit kanaal het is, staat bijna voor mij vast.

Eén functie van controlled opposition is mensen invangen in een beperkt deel van de waarheid, en die bij je houden. Een andere functie is dat deel van de waarheid op zodanige wijze neerzetten dat de gemiddelde nuchtere burger, die misschien een keer z’n kop in complotland steekt, denkt: jezus, wat een shit! en daarmee ook de neiging krijgt alle onderwerpen van complotland af te doen als onzin.

 

Maar terug naar 5G

Frappant is volgende. Medialand (voor de korte formulering) heeft 5G de afgelopen maanden vooral aan Complotland gekoppeld. Maar.. in Complotland komt het helemaal niet zo vaak langs. Ja af en toe genoemd, een link wordt gedeeld. Maar daar spelen vooral thema’s als: het coronavirus, de testen, mondkapje, vaccinatie, vaccinatiepaspoort, de chip, controle, beperking burgerrechten, de romeo’s. Belangrijk is de waarde ‘vrijheid’. 5G werd in Complotland geplaatst, maar ligt daar bedolven onder allerlei onderwerpen.

Voor informatie over 5G kom je eigenlijk vooral uit bij specifieke sites met 5G als focus. Er is nu ook een platform van wetenschappers opgericht die vragen bij 5G heeft: www.emfscienceplatform.nl.  Waarbij ik iedereen zou willen aanbevelen: beperk je niet tot 1 site of 1 kanaal.

Op die sites worden vragen gesteld en wordt er gekeken naar wetenschappelijke onderzoeken. Mensen willen vooral van de wetenschap horen of er onderzoek naar de gezondheidsgevaren van 5G gedaan is en of het echt wel veilig is. Vooral wetenschappers worden geciteerd.

 

Hoe worden de vragen, twijfels en gedachten van bezorgde 5G-burgers verwoord in Medialand?

Het is nog wel een kluif om formuleringen in Medialand over zorgen om 5G te vinden, niet gekoppeld aan corona.

De NOS spreekt het niet expliciet uit: de 5G bezorgde is wantrouwig, ontwikkelt complottheorien in reactie op toegenomen onzekerheid in de wereld. Maar het wordt wel in algemene zin genoemd.

Oeps, die had ik nog niet gezien: De Correspondent in april dit jaar: De gekte van 5G doet aan die andere idiote complottheorie denken: pizzagate. (kan bij koppeling hierboven nog toegevoegd worden). He?  geen woord over 5G in het verdere artikel? De NOS voert overigens ook pizzagate op aan het einde van het filmpje. Of het nu wel of niet waar is, ik weet het niet, feit is wel dat de omschrijving van wat de kern van pizzagate zou moeten inhouden, niet klopt.

Die van 2 september De Correspondent dan: ‘Waarom is 5G zo’n gevoelig onderwerp?’ Onder het kopje gezondheid … Zijn de meeste zorgen over 5G daarmee verholpen? Nee. Niet alleen complotdenkers twijfelen aan de veiligheid van 5G. Er bestaat ook een aantal wetenschappers die zich zorgen maken. Gelukkig worden hier wel wetenschappers genoemd.

De Volkskrant 4 juli, laat de anti 5G-er uitspreken dat hij meent dat 5G zo’n stralingskracht heeft dat’ het immuumsysteem daarvan naar de knoppen gaat.’

 

Wantrouwen en het onderzoek naar 5G en gezondheid

NOS heeft het niet over onderzoeken naar 5G. Ze gaan de complotdenker onderzoeken. Laten Stef Aupers aan het woord daarover.

Lubach: er is krankzinnig veel onderzoek gedaan. Er is geen enkele aanwijzing dat 5G straling gevaarlijk is. 5G=oke.

De Correspondent: Tientallen wetenschappelijke instituten over de gehele wereld concluderen naar literatuuronderzoek en praktijkonderzoek dat de 5G technologie veilig is.

Maar betrokken instanties dan:

RIVM in Volkskrant 4 juli geciteerd. Over de mogelijke schadelijkheid van 5G straling voor de gezondheid is het RIVM ook duidelijk. Daar is geen bewijs voor.

Kennisplatform EMV Volkskrant 4 juli: onzin en bangmakerij. In reactie op het rapport van de Gezondheidsraad, 2 september jl. Op de website van het Kennisplatform staat: Eerste indruk
De commissie (Gezondheidsraad) heeft alleen gekeken naar de samenhang van blootstelling aan elektromagnetische velden met frequenties die voor 5G bedoeld zijn, met de potentie om de gezondheid te schaden. De commissie kan daarom geen antwoord geven op de vraag of blootstelling aan elektromagnetische velden met 5G-frequenties daadwerkelijk gezondheidsrisico’s oplevert. Dit advies is te beschouwen als een eerste stap in de risicobeoordeling van 5G.

De commissie concludeert dat een samenhang tussen potentiële gezondheidsschade en blootstelling aan 5G-frequenties die ook voor 2G, 3G, 4G en wifi worden gebruikt niet is aangetoond en ook niet waarschijnlijk is. Dat geldt ook voor een verhoogd risico op kanker, verminderde mannelijke vruchtbaarheid, slechtere zwangerschapsuitkomsten en geboorteafwijkingen. Deze risico’s zijn echter niet uit te sluiten. De commissie acht het verder waarschijnlijk dat blootstelling samenhangt met veranderingen in elektrische activiteit in de hersenen. Het is niet bekend wat dit voor de gezondheid betekent.

Gezondheidsraad. Als laatste de aanbevelingsbrief van de Gezondheidsraad aan de Tweede Kamer, 2 september.

De commissie heeft een aanzienlijke hoeveelheid wetenschappelijke literatuur onderzocht over een groot aantal verschillende mogelijke gezondheidseffecten van blootstelling aan radiofrequente elektromagnetische velden met frequenties zoals die door 5G gebruikt (gaan) worden. Uit deze gegevens kan zij vooralsnog alleen conclusies trekken over de potentie, het intrinsieke vermogen van dergelijke velden, om de gezondheid te schaden. Conclusies dus over de vraag of dat in principe mogelijk is. De commissie kan op dit moment geen antwoord geven op de vraag of er ook daadwerkelijk gezondheidsschade verwacht kan worden bij de invoering van 5G, ofwel wat het risico is van blootstelling aan 5G. Daarvoor is kennis nodig over de niveaus van blootstelling waarbij of waarboven gezondheidsschade op kan treden, en informatie over het niveau waarop mensen daadwerkelijk worden blootgesteld. Die kennis ontbreekt vooralsnog.

Nog maar eens gezegd: Lubach? onze grote Nationale Lieg Satier! En ik blijf het herhalen. Een schande dat in zo’n programma gezondheidszaken zo maar even grappig behandeld worden als onschuldig.

Een ‘stand up comedian’ Harry Hol, supervisor Pepijn van Erp, behandelt bijvoorbeeld ook ‘grappig’ dat 5G gebeuren. Maar dan gekoppeld aan CO Janet Ossebaard, dus 5G en corona. Dan komen er ook van die uitspraken voorbij als: 5G kan dus geen kwaad. Dus op grond van, dat 5G straling niet zover het lichaam in gaat?

En als het rapport van de Gezondheidsraad u ontgaan is? begrijpelijk! de slideshow van de huwelijksfoto’s ontnam het zicht. Zowel op het aspect Gezondheid (5G) als het aspect Grondrecht (spoedwet). Zie voor dit laatste een schrijven op de DLMplus: https://www.dlmplus.nl/2020/09/10/rookgordijn-rond-de-spoed-of-noodwet-35526/

En tja wat is het nou?

 • er is bewezen dat 5G straling schadelijk voor de gezondheid is
 • er is niet bewezen dat 5G straling schadelijk voor de gezondheid is
 • er is bewezen dat 5G straling niet schadelijk voor de gezondheid is
 • er is niet bewezen dat 5G straling niet schadelijk voor de gezondheid is

Voorstanders zeggen: er is niet bewezen dat 5G straling schadelijk voor de gezondheid is. Degene die zich zorgen maken zeggen: er is niet bewezen dat 5G straling niet schadelijk voor de gezondheid is. Of zijn er nog meer mogelijk? En schadelijke effecten: bewijs het maar eens… longitudinaal dan wel.

 

Complot?

Als u kritische vragen hebt, twijfelt aan de gezondheidseffecten van 5G, let wel, u bent die complotdenker. Voor u het weet, wordt uw twijfel gekoppeld aan het coronavirus. O, bang voor 5G en gezondheid, je denkt zeker corona door 5G!

Gevaarlijk of niet? Moeten we het gewoon niet eenvoudig houden? Als we kijken naar het begin van het filmpje: .

Oeps complotgen… Maar hoe zou dat dan gaan? gaan m’n complotgenen aan? in hoeveel van de miljarden cellen? ze roepen de transcriptie eiwitten: wil je op me gaan zitten? me open scheuren en erlangs sjeezen, en basen aan elkaar koppelen zodat een copietje aan mRNA ontstaat? en graag nog snel terug sjeezen voor proof-reading?

Of besluit het transcriptie-eiwit zelf om te hechten aan het begin van het complotgen. Is het eiwit de baas? Wordt het DNA alleen maar afgelezen, als databank. En ja bij een mutatie is de uitkomst anders. Dan komt er een complot-eiwit uit.

Misschien dat wat proofreading (kijken of het klopt) wat betreft de reeks aan elkaar gekoppelde complottheorien, zowel in medialand als complotland nog wat correctie geeft.

 

Facebook
Twitter
Instagram