NOS: zo leeft het complotdenken in Nederland 1

Bron: Nos Nieuwsuur Complotdenken

Labvirus:

Geinterviewde: Volgens haar is het virus gemaakt in een lab, om als biowapen in te kunnen zetten. …. (onderzoek..) Hen werd gevraagd naar hun ideeen over deze en andere complottheorieën over het coronavirus. 

Hier worden twee zaken in 1 zin genoemd, alsof ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn? Het zijn echter twee aparte vragen: labvirus? en zo ja..biowapen? In wetenschap worden vragen apart bestudeerd, toch?  Een labvirus hoeft niet per definitie gemaakt te zijn om als biowapen te dienen. Het kan een uitdaging zijn geweest, het knutselen aan een virus (dat gebeurt!) of zoals ergens gezegd wordt: we maken het ergste virus zodat we weten hoe we daarmee om moeten gaan als onze tegenstander dit (ook) gemaakt heeft.

Ook verderop in de film wordt weer die koppeling gelegd, notabene als uitgelegd wordt dat er onderzoek gedaan is naar de stelling: Het coronavirus is een biologisch wapen, dat in een laboratorium is gefabriceerd.  15% van de geïnterviewden zegt ja. Om mij heen hoor ik mensen ook zeggen dat ze denken aan een labvirus, die misschien wel per ongeluk uit een lab ontsnapt is. 

Op de vraag of er sprake is van een labvirus gaan ook andere verhalen de ronde. O.a. van de Frans Viroloog Montagnier, nobelprijs winnaar. Montagnier en labvirus

Montagnier geeft aan dat het genetisch materiaal een lange streng RNA is en dat op een zekere plaats een korte sequentie nucleotiden te vinden is, gelijk aan een sequentie in het HIV virus. Deze sequentie moet erin aangebracht zijn. Wetenschappers in India hadden deze ontdekking al eerder gepubliceerd. Volgens Montagnier werd de publicatie van deze ontdekking onder druk van China teruggetrokken, evenals veel gelijkluidende publicaties door anderen.

Dr. Breggin, psychiater heeft gepubliceerde wetenschappelijke artikelen op zijn website staan waarin het werken aan een lab coronavirus beschreven wordt. In samenwerkingsverband tussen China en Amerika.

In 2015, American researchers and Chinese Wuhan Institute of Virology researchers collaborated to transform an animal coronavirus into one that can attack humans. Scientists from prestigious American universities and the US Food and Drug Administration (FDA) worked directly with the two coauthor researchers from Wuhan Institute of Virology, Xing-Yi Ge and Zhengli-Li Shi. Funding was provided by the Chinese and US governments. The team succeeded in modifying a bat coronavirus to make it capable of infecting humans.

The research was published in December 2015 in the prestigious British journal, Nature Medicine (volume 21, pages1508–1513) : https://www.nature.com/articles/nm.3985.pdf

Breggin op zijn website

Oke hij is geen viroloog, maar psychiater. Alleen heeft wel een bron gevonden waarin over de samenwerking wordt gesproken. En oke het was 2015, en misschien gebeurt het nu niet meer?

Janet Ossebaard in de video. Als intro weer: het zou een gefabriceerd biowapen zijn. Dit zijn twee verschillende aspecten. En dan wordt zij aan het woord gelaten: Het is gemaakt in een lab. De bewijzen hebben we. Dit is niet een normaal virus. 

Kortom: op de vraag of het een labvirus is, wordt niet serieus ingegaan met andere bronnen. Er wordt een voorbijganger geciteerd, en Janet Ossebaard die, moet toegeven, ook helemaal geen argumenten aandraagt waarom het een labvirus zou zijn. In een apart artikel zal ik nog ingaan op Ossebaard. 

China

Gekoppeld aan de geïnterviewde wordt nog wel China genoemd. Waarom ga je als de NOS zijnde dan nog die koppeling maken? maar efin:  

Geïnterviewde, blijkbaar op de vraag of China het ontworpen heeft om overbevolking tegen te gaan. ja dat kan wat mij betreft heel goed kloppen.(je weet niet of dit antwoord ook daadwerkelijk gekoppeld is aan de vraag, we horen het nl. niet)  Ik vind het officiële verhaal veel gekker dat het in een grot is, door vleermuis of zo in China geloof ik, dat officiële verhaal vind ik veel rader dan dat het in een laboratorium ontwikkeld is.

Geweldig! Daarna laat de NOS het rode busje zien, met toeters en bellen! Geweldig geweldig geweldig… hoezo framing: kijk een zonderling die zo’n verhaal heeft. Even tevoren zeggen we nog wel dat complotdenken een normaal verschijnsel is onder normale burgers. 

Terwijl het busje langs rijdt, (het busje komt zo!): er zitten mensen achter dit virus. Dit hele idee (toeterrrr op de achtergrond) is al lang van te voren  bedacht, uitgewerkt in draaiboeken die , die draaiboeken komen boven tafel. 

Trump

Ze voelen zich gesterkt door uitspraken van president Trump. Een stukje film van Trump over virus uit lab. En daarna een interview met…..wie?

geinterviewde: Dat is niet gebeurd, dit virus is in de natuur ontstaan. 

interviewer: is het onwaarschijnlijk of onmogelijk?

geinterviewde: het is onmogelijk.

Wat dan te doen met de wetenschappelijke publicatie uit 2015 die Breggin gevonden had? 

Internationale groep wetenschappers

Recent onderzoek door een internationale groep van wetenschappers wijst uit dat het nieuwe coronavirus op natuurlijke wijze is ontstaan. 

O, nu weten we wie: Robert Garry, hoogleraar virologie: Geen enkele wetenschapper is slim genoeg om dit virus zelf te maken. Het verspreidt zich zo snel van persoon tot persoon. Dat kan je met een computer niet voorspellen.(is dat hier relevant?) Het is heel duidelijk dat dit virus uit de natuur komt.. het is duidelijk, niet door een wetenschapper gemaakt als biowapen. (dat is een ander aspect….zucht). 

Nog even een lab-ratje gevraagd… valt een virus te manipuleren?  Ja hoor, met CRISPr Cas9 vaak afgekort met CRISPr. Een methode in de biotechnologie, mogelijk sinds 2015:   CRIPSr filmpje      en CRISPr.

Een nieuwe methode is CRISPR-cas9, ontwikkeld in 2015 vanuit een truc die bacteriën al langer onder de knie hadden. Het kan dus gewoon een knutselwerkje zijn van wetenschappers, die de kunst bij bacteriën hebben afgekeken, een knip en plak werkje. Zonder te denken aan de vreselijke gevolgen voor mensen.  Zonder moreel dilemma…. Een virus dat vervolgens per ongeluk uit het lab ontsnapt kan zijn. 

Ik zag niet zo snel staan dat het ook bij virussen gebruikt wordt, dus zocht  verder…. oeeee…..In onze magen :

De methode is niet alleen eenvoudig en nauwkeurig – ze laat ook geen sporen na. Er bestaan geen marker genen – niets. Op grond van het ontbreken van karakteristieke sporen vallen ze niet eens meer onder de juridische definitie van genetisch veranderde organismen. Eisen om de nieuwe techniek wettelijk te regelen of te typeren, zijn daarmee zinloos. De wens om te komen tot een wereldwijd verbod eveneens. Tegenhouden laat de CRISPR/Cas9-techniek zich niet. Hun resultaten zijn al lang in onze magen aanbeland. Een vloed van toepassingen in andere gebieden van het leven zal volgen. Eet smakelijk!

Een CRIPSr Cas kan er via een vaccin dan ook nog wel bij. Net als bij de argumentatie vaccin en aluminium: we krijgen het al binnen via de voeding, dus niet te moeilijk erover doen (Lubach). Onderliggend argument: wat we al via voeding binnenkrijgen, mogen we ook in het lichaam injecteren.

Efin, daar zou een vaccin op onderzocht moeten worden. Valt op afstand niets van te zeggen. In Italie was er wel een lab die een vaccin onderzocht had. Nadat aanvankelijk vaccinatie verplicht was, werd het door de nieuwe regering teruggedraaid. https://stichtingvaccinvrij.nl/italiaanse-krant-over-een-schokkende-analyse-van-inhoudsstoffen-vaccins/?et_blog (let wel op, zgn. complotsite! die ook wetenschappelijke onderzoeken publiceert).

Maar we lopen nu vooruit op Bill Gates (NOS 3) .

Nog 1 vraag: is de NOS in neergaande lijn – nederline – qua IQ of qua moraliteit?

Facebook
Twitter
Instagram