Oorsprong 3: Narratieve uitdoving

https://nos.nl/artikel/2332388-trump-speculeert-opnieuw-over-rol-laboratorium-in-wuhan-bij-ontstaan-coronavirus.html

NB. Bij Oorsprong 1 waren er drie vragen, 1tje miste nog: met welke intentie wordt er aan virussen geknutseld? Is het slechts een uitdaging om een virus te veranderen? Een knutselproject? Om te werken aan virussen voor biologische oorlogsvoering?

Bij de Nos bovenstaand bericht. Trump speculeert dat het virus in het instituut voor virologie in Wuhan ontstaan is. Hij mag niet zeggen hoe hij aan informatie komt. En verder: Amerikaanse inlichtingendiensten sluiten uit dat medewerkers van het instituut het virus met opzet hebben gemaakt…..

Wetenschappers hebben geen aanwijzingen voor deze gang van zaken. Over het algemeen wordt aangenomen dat het virus eind vorig jaar op een markt met levende dieren in Wuhan van een dier op een mens is overgesprongen. …..

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil zelf onderzoek doen in China naar de oorsprong van het virus, maar krijgt daar geen toestemming voor. Interessant zijn mogelijk de logboeken van twee laboratoria in Wuhan waar wordt gewerkt met virussen. Maar onderzoekers van de WHO blijven ervan overtuigd dat het coronavirus niet door mensen is gemaakt. Ze baseren zich daarbij op “alle beschikbare bewijzen”.

Hoe verhoudt dit zich dan tot de uitspraak van Luc Montagnier, Frans Viroloog en Nobelprijs winnaar: hij ziet een sequentie in het virus die erin gebracht moet zijn. Hij  ziet dit in de sequentie van het RNA. De WHO wil de logboeken van de laboratoria inzien? Als je iets maakt waarvan je weet dat het niet oke is, schrijf je dat dan in een logboek? De onderzoekers van de WHO blijven overtuigd, waar blijft de uitspraak van Montagnier dan? Er is een filmpje van hem, lijkt echt.

Er dook ook nog een bericht op over een Japans viroloog die ook zegt dat het coronavirus in een lab gemaakt is. En nu net kan ik het niet meer terugvinden, het was een foto via de app. ja en er kan van alles geschreven worden natuurlijk.

Ook dat onderzoekers overtuigd zijn dat het virus niet door mensen gemaakt is en ze zich baseren op ‘alle beschikbare bewijzen’. De Franse taal is ook lastig.

Een goeie truc: niet een opvatting weg- houden (nou ja, soms ook wel) maar een opvatting beetpakken en vervolgens weg-zetten. Weghouden zou argwaan kunnen wekken en mensen de sporen zelf doen uitzoeken. Beetpakken en ‘ontkrachten’: het verhaal dooft sneller uit. En wie kan je beter het verhaal laten uitspreken dan de ‘gek overzee’ Trump? Trump zegt het, nou die is gek! Die had het ook al over inspuiten van een…. nee dat meen je niet… desinfectiemiddel. Totaal idioot. En nu dat het virus in een lab gemaakt is…. nou ja…. En hoor je daarna nog een bericht over een virus in lab, dan denk je: o ja, dat komt vast van Trump! onzin. Einde narratief.

Hetzelfde gebeurde met de Braziliaanse artsen, zika-virus en insecticiden: beetpakken en vervolgens wegzetten met een standpunt vanuit de CDC. Zo zal het verhaal minder rondwaren.

Virussen vragen afstand. Verhalen soms wel, en soms eerst even beetpakken en dan wegschuiven. Een mogelijk nare pandemie dooft uit.

Facebook
Twitter
Instagram