Sneller de app dan de mondkapp

Eindelijk een bericht 30 april, NOS in de live-blog, dat er een website geopend is waar mondkapjes besteld kunnen worden. Weken na start van de Lockdown.

NOS: Bestelsite voor beschermingsmiddelen

Het Landelijk Consortium Hulpmiddelen heeft een speciale bestelsite geopend voor beschermingsmiddelen. Ernst van Koesveld, directeur-generaal Langdurige Zorg van het ministerie van VWS, nodigt zorgverleners en ziekenhuizen uit daar de spullen te bestellen en niet meer zelf op zoek te gaan. “Van deze middelen weten we dat ze betrouwbaar zijn.”

Rob Van der Kolk van het Landelijk Consortium bevestigt dit tijdens de briefing in de Tweede Kamer, die zojuist is afgelopen. “Ik heb liever dat ons callcenter druk is met het aannemen van bestellingen, dan met weer uitleggen aan leveranciers dat we echt genoeg hebben.”

Volgens Van Koesveld zijn er voldoende beschermingsmiddelen voor zorginstellingen, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen bij het landelijk verdeelcentrum.

Kamerleden krijgen nog regelmatig te horen dat zorgverleners niet aan de goede mondkapjes kunnen komen, maar volgens hem is dat niet nodig. Volgende week wordt bekend hoe mantelzorgers hun hulpmiddelen kunnen bestellen. Dat gaat misschien via een regionale verdeling.

Na telkens maar weer verwarrende berichten over mondkapjes wel of niet verstandig, mondkapjes wel of niet te bestellen, wel of niet voldoende aanwezigheid, wel of niet verplicht, in buitenland wel, etc. Het hele mondkapjes driehoek drama met de grote groep aanklagers, de slachtoffers en de redders. Hoewel waar waren die? kabinet deed niet aan EHBO ‘we weten het nog niet’. En we doen maar niet, we wachten met een site, we wachten met opstarten productie in eigen land. We gaan wel in een over zichzelf struikelende versnelling qua ontwikkeling van een app.

De politie mag langs bij een ondernemer die wel aan de mondkapjes kan komen, kapjes die goed zijn. Van iemand anders hoorden we ook dat ze gewoon te bestellen zijn.

….. niet aan de goede mondkapjes kunnen komen, maar volgens hem is dat niet nodig. Nou dat zal vanaf volgende week (!) niet meer nodig zijn. Nog even in angst en in besmetting. Maar het komt goed..

Je zou bijna gaan denken… bij het feit van zorgmedewerkers langere tijd zonder kapjes naar hun werk . Advies tijdje terug (ergens op NOS.nl)  bij verkoudheid, griep in gezin, blijf thuis, behalve de mensen die in vitale beroepen werken. Ik dacht nog o? maar dus dan wel gaan werken in het verpleeghuis? Daar kunnen besmetten mogelijk al in incubatietijd? Familie mag niet komen. De ouderen overlijden aan Corona, eenzaamheid en stress van de medewerkers die in angst moeten werken,  die onbedoeld gevoeld wordt? We beschermen de ouderen…. zet ze opgehokt met  zorgmedewerkers die zonder kapjes moeten werken en mogelijk met een virus, eenzaam en in stress. Dat spoort niet met elkaar.

Facebook
Twitter
Instagram