Beste Mark Rutte

NOS Rutte

Wat doe je nou? Je roept op tot revolutie van onderaf? Terwijl je toch vrij vaak ons normen wilde opdrukken ‘van bovenaf’ over wat fatsoenlijk is.

Wat is er aan de hand? Een week terug kreeg ik zo’n buikgevoel / intuitie  dat je geslachtofferd gaat worden. Even voor de duidelijkheid ‘het is slechts gevoel’, slechts intuitie.  En het volgende is ‘slechts waarneming’: Je blik is ook anders, je spreekt anders. Eerst straalde altijd het ego ervan af, je bent nu ‘meer ingezakt’, meer authentiek.  En dan hoor ik je oproepen tot revolutie van onderaf… met die laatste blik…

De indruk die ik altijd kreeg was dat je gevoelig was op Ego, niet zozeer op geld. De lobbyisten zullen je altijd wel bestormd hebben. Ook wellicht afgevaardigden van overzee. ‘Je bent een voorloper’, ‘je hebt Nederland sterk gemaakt!’. Zulke uitspraken, misschien was je daar gevoelig voor? Om vervolgens wat zaken in Nederland binnen te laten schuiven.

Je draait het nog wel weg van de corona…NOS: Premier Rutte wil niet zozeer dat jongeren met ideeën komen over de aanpak van de coronacrisis en die dan ergens inleveren. Hij hoopt dat ze meteen praktisch aan de slag gaan. “Ga het schoolhoofd in de weg zitten, als die iets besluit waar je het niet mee eens bent. Hetzelfde geldt voor het buurthuis of de sportschool. Begin de revolutie van onderaf.

Nog even twijfel ik: toch geen oproep tot chaos, die vervolgens om ‘centrale orde’ controle van bovenaf vraagt? Alleen de jongeren oproepen tot actie tegen ouderen, een nieuwe kloof? Hopelijk bedoel je het niet zo. Zoals bij de oproep ooit in het jeugdjournaal aan kinderen om tegen hun ouders te zeggen: ‘meneer Rutte heeft gezegd, het gaat beter met de economie, ik wil die voetbal!’

Of is het een tactiek die past in agenda 21? Zoals bij het klimaat: stimuleren dat van onderaf buurten met elkaar bezig gaan de wijk gas vrij te maken. De impulsen lijken dan van onderaf te komen, maar aangezet ‘van boven’.

Maar toch, sinds een week is voor mij het werkelijk onmogelijke gebeurd: m’n mega irritatie is weg. De woorden die je altijd mechanisch maar herhaalde, hol qua inhoud. Je moest ook telkens een nekbeweging maken om de holle woorden kracht bij te zetten. Als ik je nadeed, kreeg ik altijd pijn in m’n nek. Waarschijnlijk komt Hoekstra uit hetzelfde trainingsclubje, die doet het ook, zij minder. Behalve bij je persconferentie met inhoud, zinvolle genuanceerd uitgewerkte taal, toen was het ook niet nodig.

M’n irritatie naar je houding is wonderwel, gedraaid naar een gevoel van mededogen. En nu roep je op tot revolutie. Ik hoop niet dat het je erfenis is. Wil je ons toch nog vanuit je hart een boodschap meegeven? Dan dank!

Het nieuwe normaal: jongeren, revolutie van onderaf! Mogen we als oudjes ook meedoen? en ook een beetje richting kabinet?

Facebook
Twitter
Instagram