Spoed spoed spoed

SPOEDWET

Wat staat erin? wanneer wordt je behandeld? Na het bericht van 27 april en enkele daarna, wordt er in de media nauwelijks over gesproken. Zie eerder schrijven.  Even nu ook geen nieuwe corona persconferenties.

Wordt onze aandacht ervan afgehouden? Nu met de versoepeling van de maatregelen, of neem maar een dwarsstraat: met je oproep tot revolutie bij de jongeren? Niet alleen ideeen hebben maar de ideeen ook direct omzetten in actie. Maar die actie bedoelde je denk ik niet: jongeren tegen de  BOA’s in IJmuiden. Was bij hen het idee aanwezig dat anderhalve meter niet wetenschappelijk onderbouwd is? Hadden ze teveel naar Maurice de Hond gekeken? En wacht eens even: als je oproept tot een beetje revolutie, roep je dan niet op tot een beetje maatschappelijke onrust? Revolutie is toch zoiets als omwenteling? Is de persconferentie al van Youtube verwijderd? Twitter houdt er ook niet zo van.

Eerst dacht ik nog: mwah.. Rutte zet aan tot revolutie, kom op, ertegenaan. Maar een dag later zonk het in: nee… het is oproep tot revolutie bij jongeren.. tegen ouderen? Net als de kinderen die mogen zeuren bij hun ouders, toen het beter met de economie ging.

‘Nu kunnen die kinderen zeggen: ja maar, meneer Rutte heeft gezegd dat het wat beter gaat, dus ik wil die voetbal hebben!’

Ach je nuanceerde nog wat, je kon niet achter elke voordeur kijken. Ja, er zijn kinderen met ouders die een uitkering hebben, ‘of misschien geen ouders hebben’. Even achteloos in een bijzinnetje. Of dat pijnlijk zal aankomen, ergens besef daarvan?

En NU, de spoedwet? Kan je straks wel achter onze voordeur komen kijken? Moeten we vrezen voor binnentredingsrecht van overheid en instanties? Net zoals al in de klimaatwet die 1-1-2021 ingaat, geformuleerd is? O wacht, alleen als je niet vrijwillig van het gas afgaat.

Wat staat er in die spoedwet? Wat maakt dat er weinig hits op Google  verschijnen? Wanneer wordt hij behandeld? En o ja, eigenlijk was de wens dat hij even snel als hamerstuk erdoorheen gejast zou worden. Even snel erin gekopt.

Mysterieus of laten we zeggen: weinig transparant. De overheid hult zich in nevelen, maar straks hebben wij een voordeur als van de keizer? En welke (grond) rechten gaan ons nog meer ontnomen worden? Nee, ik weet, alleen in geval dat…  Maar nu er geen wetenschappelijke onderbouwing blijkt van de anderhalve meter  wordt tie ook niet opgeheven. U zegt: ‘ik luister naar experts’, maar de keuze van het mondkapje is volgens van Dissel een politieke keuze. ‘Ik luister naar experts’, maar de anderhalve meter blijft. Een mondkapje in OV, maar liever niet degene die goed werken. Van rationaliteit verstoken.

Mogen wij niet achterdochtig worden als de overheid zich weinig op wetenschap lijkt te baseren? En dan werkt aan een spoedwet waarin ‘in naam van…’ grondrechten opgeschort kunnen worden, terwijl de kennis 50% lijkt te blijven of minder.

Dat.kan.toch.niet.goed.gaan? altijd?

Je zou bijna een irrationele complotdenker worden van zoveel irrationaliteit. En zeurt het politieke geweten ook niet ergens? Er is ’s avonds een spiegel, of hang je daar maar een gewetenskapje voor?

Facebook
Twitter
Instagram