Corona en media: kop

Helaas geen bron meer, maar een tijdje terug lazen we dat je bij ‘nepnieuws’ altijd goed op moet letten wat er na een kop van een artikel volgt. Klopt wat daarna geschreven staat met de titel?

https://www.telegraaf.nl/nieuws/373871161/hartontstekingen-bij-franse-kinderen-mogelijk-door-coronavirus

Vandaag, 29 april, was er bij de Telegraaf de kop: Hartontstekingen bij Franse kinderen, mogelijk door coronavirus. Dat is wel even schrikken! Maar als je dan verder leest: … kampen met ontstekingen rond het hart die mogelijk (!) worden veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Dat liet de Franse gezondheidsminister woensdag weten, die wel benadrukte (!) dat daar nog geen (!) bewijs voor is. ….. De aandoening heeft veel weg van de ziekte van Kawasaki. En verderop: De Belgische viroloog Steven Van Gucht sprak woensdag van “een zeer zeldzame aandoening”, maar dat de link met het coronavirus “helemaal niet zeker is”.(!)

Natuurlijk er staat ook in de kop: ‘mogelijk’, maar zo’n dikgedrukte kop, hartontstekingen links, coronavirus rechts… wie leest goed dat woordje ‘mogelijk’?

Ook in Engeland werd het gemeld. Britse minister van Volksgezondheid Hancock meldde het afgelopen dinsdag: ‘Het is een nieuwe ziekte waarvan we denken dat die veroorzaakt kan zijn door het coronavirus. … Hij gaf wel aan dat niet alle kinderen met de symptomen ook positief gestest zijn op het coronavirus’. Het is mogelijk natuurlijk, fout negatieven.

In het premium artikel in de Telegraaf van vandaag, is nog meer nuancering te lezen (maar daar moet je dus wel een abo voor hebben) :

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1987152740/link-corona-en-ontstekingsziekte-niet-bewezen

Britse medici boos na waarschuwing van minister van Volksgezondheid’: link corona en ontstekingsziekte niet bewezen. Waarom? Omdat er eerst meer onderzoek gedaan moeten worden. Ook de experts van de belangenvereniging voor  patienten die de ziekte van Kawasaki hebben, delen deze mening. Het verband is nog allerminst aangetoond. 20 kinderen liggen in het ziekenhuis en de helft is positief getest op corona. Wel wordt genoemd dat mogelijk de Corona al uit het systeem is (?). Artsen geven aan het in de gaten te houden. En dat de ziekte van Kawasaki goed te bestrijden is. Sterfgevallen zijn gelukkig zeldzaam”, zegt Burgner hierover. Soms leidt de ziekte tot hartproblemen, maar ook die zijn in de meeste gevallen te behandelen. Slechts één op de twintig patiëntjes houdt een hartkwaal aan Kawasaki over en vaak lost dat probleem zichzelf op naarmate de kinderen ouder worden.

Kortom een Minister in Engeland die op uitslagen van onderzoek vooruit loopt. En een Telegraaf die voor de niet-premium lezers een ongenuanceerde kop brengt: Hartontstekingen.., mogelijk door coronavirus.

Het doet denken aan een bericht een aantal jaren terug bij de NOS: Colombia meldt drie doden als gevolg van zika virus.

https://nos.nl/artikel/2085161-colombia-meldt-drie-doden-als-gevolg-van-zika-virus.html.

Ook hier een schrik: oe! Je leest niet door, of wel: ‘Gezondheidsautoriteiten in Colombia zeggen dat er in dat land drie mensen zijn gestorven aan het syndroom van Guillain-Barre, nadat ze door het zika-virus besmet waren geraakt.  … De ziekte wordt mogelijk (!) veroorzaakt door een infectie, maar dat staat allerminst vast (!). Wetenschappers onderzoeken of er een verband is tussen het zika-virus en het ontstaan van Guillain-Barre.’

Ook een kop, en nu een die niet spreekt van ‘mogelijk’, maar met even verder lezen wel ‘mogelijk’ blijkt te zijn.

Wat is dat toch bij de Media? en bij politici die op artsen en onderzoek vooruit lopen? Aandacht bij de een, Angst inboezemen bij de ander?

Bij het zoeken op Nos.nl naar het bovengenoemde artikel kwam een andere kop langs: Hersenafwijkingen mogelijk niet door zika-virus maar door insecticiden. Naast alle artikelen waarin genoemd wordt dat de CDC officieel verklaard heeft dat het door het Zika-virus komt.

https://nos.nl/artikel/2087155-hersenafwijkingen-mogelijk-niet-door-zika-virus-maar-door-insecticiden.html

Een groep Argentijnse artsen en een Braziliaanse organisatie voor publieke gezondheidszorg suggereren in twee afzonderlijke rapporten dat niet het zika-virus maar insecticiden tegen muggen microcefalie veroorzaken. In het gebied met de meeste gevallen zou al anderhalf jaar een nieuw insecticide gebruikt worden. Het middel, pyriproxifen, wordt toegevoegd aan het water in drinkwaterreservoirs om muggenlarven te doen.

Er zijn vrouwen (3200 in Colombia) die besmet zijn met het virus maar geen baby met microcefalie hebben, terwijl in Colombia geen pyriproxifen toegevoegd wordt aan het water, en in Brazilie wel. Aan de andere kant werden er ook baby’s in Brazilie geboren met de hersenafwijking, terwijl er geen sprake was van besmetting met het virus. De artsen vragen om verder onderzoek, en om onmiddelijke stopzetting van het toevoegen van pyriproxifen en vergelijkbare bestrijdingsmiddelen aan drinkwater.

Vervolg later…. wordt uitzoek werk naar Nos en CDC.

 

Facebook
Twitter
Instagram