De noodwet in de maak

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/27/spoedwet-voor-noodmaatregelen-a3997955

Terwijl we op onze zonnige koningsdag het Wilhelmus zongen en met allerlei zaken bezig waren, werd in het NRC aangekondigd dat het kabinet aan de slag gaat met een noodwet ter vervanging van de noodverordening, die ingaat tegen de Grondwet. Ook bij RTL nieuws was het om 9.11 op de website, referend naar het bericht van het NRC.  Geen verwijzing naar 9/11! maar wel naar het feit dat het in de ochtend gebracht wordt, waardoor het al snel door ander nieuws en de activiteiten van de dag, het Wilhelmus om 10.00, overdekt wordt? Eerst vond ik de link naar de NOS niet, maar hij bleek er toch te zijn, even na 9.

NRC: De nieuwe wet moet een einde maken aan de, volgens juristen, ‘onhoudbare’, ‘ondemocratische’ en ‘ongrondwettelijke’ noodverordeningen. De daarin vastgelegde maatregelen als het verbod op groepsvorming zonder anderhalve meter afstand te houden, raken de grondwettelijk vastgelegde vrijheid van vereniging, godsdienst en onderwijs. En dat de politie te volle huizen binnengaat, schendt het recht op de persoonlijke levenssfeer. Ingaan tegen de Grondwet is alleen toegestaan als het wettelijk is vastgelegd – dat is bij de noodverordeningen niet het geval. De nieuwe wet moet dat beter regelen, waardoor burgerrechten (tijdelijk) ingeperkt kunnen worden. Dat kan betekenen dat burgers makkelijker gestraft kunnen worden als ze maatregelen niet opvolgen. En: Juridisch was er ook een alternatief voor de noodverordeningen, zegt hoogleraar Brouwer: de Coördinatiewet uitzonderingstoestanden in combinatie met de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag. „Daarmee roep je de noodtoestand uit”, zegt hij. „Zoals Frankrijk en Amerika deden.” Met zo’n tijdelijke toestand kunnen volgens Brouwer makkelijker maatregelen afgedwongen worden. De toetsing daarvan gebeurt dan in het parlement.Het ministerie van Justitie en Veiligheid besloot begin maart geen gebruik te maken van die wet. Brouwer: „Zo’n noodtoestand zorgt mogelijk voor paniek, Nederland wil het graag laagdrempelig houden.

RTL nieuws: De spoedwet zal democratisch zijn: dat betekent dat de Tweede Kamer ermee moet instemmen. Het is volgens juristen hoog tijd dat er een wet wordt gemaakt, omdat de huidige coronamaatregelen ‘onhoudbaar’, ‘ondemocratisch’ en ‘ongrondwettelijk’ zijn.

De noodtoestand was niet uitgeroepen, dat zou mogelijk voor paniek zorgen. Maar nu? krijgen we straks een via democratische weg langer kunnen durende noodwet, die gemakkelijk op en afgeschaald kan worden? Via democratische weg op weg naar een halve dictatuur met beperking van grondrechten? Grappenhauser die bij de noodverordeningen al niet meende dat de Grondwet geschonden werd.

‘In naam van Corona’, o nee ‘van de Volksgezondheid’ moeten we afstand houden. En o nee, de transmissie gaat vnl. via direct aanhoesten of niezen direct in elkaars gezicht, of via de handen… NOS Coronavirus, feiten en fabels:  https://www.youtube.com/watch?v=4kEBt6a-kiM

8.10: ‘of via de lucht’? Het aandeel van transmissie via de lucht speelt alleen maar een rol bij procedures op specifieke afdelingen in ziekenhuis, bijvoorbeeld op intensive care waar bepaalde ingrepen worden gedaan waar onder hoge druk zeg maar druppels uit de luchtwegen van de ernstig zieke patienten eventueel (?) kunnen ontsnappen. Dat is de reden ook dat op intensive care hele speciale maatregelen worden genomen om de zorgmedewerkers te beschermen. Daar worden dus inderdaad speciale maskers gebruikt met een hele hoge feeder. …. Het is voor al die besmettingen niet relevant die luchtoverdracht.

maar ja, wel anderhalve meter afstand? en grondrechten afnemen?

Nucheck geeft aan dat er in een petitie wordt gesteld dat het kabinet een wet wil invoeren om mensen te verplichten om zich te laten vaccineren. Dit is volgens hen nepnieuws.

https://www.nu.nl/nucheckt/6047923/nucheckt-nepnieuws-over-verplichte-vaccinatie-in-nederland-verspreid.html

De geinterviewde bij de NOS vermijdt antwoord op de vraag. ‘Laten we eerst maar kijken wanneer het vaccin er is’.

Oke, laten we goed kijken wat de, duurzame, noodwet zal inhouden. Het kabinet wordt duurzamer, in beperking van grondrechten. Laten we als burgers duurzamer wakker worden….

Facebook
Twitter
Instagram