President ‘Bulldozer” vindt Corona onzin

Je moet een widget, rij of vooraf gebouwde lay-out toevoegen voordat je hier iets ziet. 🙂

Wat bezield een journalist om het volgende artikel te schrijven? 7 mei 21.36

vlak na het uitkomen van de video ook op 7 mei?

https://www.trouw.nl/buitenland/president-bulldozer-van-tanzania-vindt-corona-onzin~ba4beda1/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Het begint al met het woord ‘Bulldozer’ . We krijgen eerst een negatieve bril gepresenteerd. Een impliciet Argumentem ad Hominem (AaH). Er wordt niet gezegd deze man praat onzin, want ‘hij is een ‘Bulldozer’,hij is net als Trump en Bolsonaro’. Maar zo geschreven dat je al onbewust in de AaH houding gebracht wordt. En wat zou daar erg aan zijn? Nou dat je de kern van de boodschap van Magufuli niet meer zo goed tot je door gaat laten dringen.

Magufuli (60) gaat steeds meer lijken op de evenknie van mannen als de Amerikaanse president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Deze week ontsloeg Magufuli de directeur van het nationaal laboratorium. Hij, de president, gelooft niet in het gevaar van corona. Maatregelen tegen het virus ziet hij als een aanslag op de economie en die moet juist draaiend gehouden worden. Officieel kent het land slechts 480 besmette personen, slechts 16 mensen zijn aan corona overleden.

Vergelijking met hier ook niet zo populaire presidenten. Ter zake doende? Hij ontslaat de directeur. Geen reden. Hij gelooft niet in het gevaar. Er zijn slechts weinig overleden dus hij kan het ook niet zien.

Magufuli ziet niets in testen om corona vast te stellen, want dan kunnen er weleens heel andere cijfers op tafel komen. Hij liet deze week weten dat hij in het geheim motorolie, een papaja, een kwartel en een geit had laten testen en die bleken allemaal corona te hebben. Dus heeft de president een onderzoek gelast naar de ‘dubieuze praktijken’ van het laboratorium.

Dan zouden er weleens heel andere cijfes op tafel komen. Zou u hier dan afhaken…. tjeee… wat een onzin van die man. Maar dan komt eindelijk de boodschap van de presient: dat motorolie, planten en dieren Covid-19 volgens de testen bleken te hebben. Dat de presidentbij inzending naar het lab had gedaan of het om menselijk materiaal ging, wordt er niet bij gezegd.

Er volgt nog een dikke kop: Ridicule problemen met idiote oplossingen. Om nog even te benadrukken hoe ‘idioot’ deze man is. En de vraag hoe het zit met de testen is in het artikel begraven. Hetzelfde gebeurde met het ‘labvirus’en Trump: niet weg-houden maar beetpakken, inpakken en weg-zetten.

In de vijf jaar dat hij nu aan de macht is, beperkte Magufuli de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid. Kranten die hem onwelgevallige berichten publiceerden, werden gesloten. Trumps adagium dat alles in de media nepnieuws is, heeft president Bulldozer met graagte overgenomen.

Persvrijheid maakt natuurlijk dat artikelen als deze in de Trouw kunnen. En ja, waarschijnlijk is wat er over Magufuli gezegd wordt, niet onwaar. Hoewel je daar ook over kan twijfelen als er zo met informatie omgegaan word, maar dit even terzijde. Technisch gezien liegt de journalist vooralsnog niet, en daarmee is het geen ‘nepnieuws’. Maar het ‘omwinden’, ‘inpakken’ van de kern van de boodschap, dat Magufuli meent dat er iets met de testen niet klopt, is in die zin wel ‘nep’. Er komt toch iets van ‘nep’ in de hoofden van de lezers. Echt is het niet. Waarheid en waarachtigheid.

‘Alles’ in de media nepnieuws, kan je niet zeggen, maar het artikel over de Bulldozer is wel een beetje Bullshit, he opa.

Facebook
Twitter
Instagram