Maatregelen en het immuumsysteem, 1e afweerlinie

Vervolg op fabeltjeskrant

Om het coronavirus te bestrijden is een goed immuumsysteem in de mens nodig. Wij hebben de taak ons lichaam goed te verzorgen. Het immuumsysteem met z’n cellen, z’n hele leger, strijdt tegen indringers. In de reguliere media wordt vooral gesproken over groepsimmuniteit en specifieke corona immuniteit (aangeboren, verworven?).

Er zijn drie immuniteit dingetjes: De algemene immuniteit, de specifieke corona immuniteit en de groepsimmuniteit die met dit laatste te maken heeft. Maar de 2 laatsten vinden hun basis in de algemene immuniteit. Zonder een sterk basis leger is een vijandig specifiek leger (corona) niet te verslaan.

Het is een lastig thema wat niet altijd goed bij mensen doordringt: Rutte over groepsimmuniteit. Het wordt wel moeilijk beste Pieter Klok, om dan met zo’n aanvoerder van het kabinet koers te houden. Maar ach, Rutte leest natuurlijk ook alleen maar z’n papiertje voor.

dus:

Virus     —>      Immuumsysteem (als onderdeel van gezondheid)   –> zwak: ziek, en eventueel overlijden.

Wat er nu vooral gebeurt is het virus bij mensen weghouden. Maar er wordt nauwelijks, behalve op alternatieve sites, gesproken over versterking van het immuumsysteem. En op basis van dat algemene (gewone) immuumsysteem moet ergens die corona specifieke immuniteit opbouwd worden (Of liever niet? eerst vaccin……?)

Oke, immuumsysteem is de afweerlinie, en bestaat uit 3 afweerlinies
1. huid en slijmvliezen

2. aangeboren afweer

3. verworven afweer (met de B en Tcellen)

Het plaatje krijg ik op dit moment niet helderder. Bij Google, of duckduckgo ‘afweerlinie immuumsysteem’ geeft veel plaatjes. Maar het lijkt toch ook wel wat ingewikkelder te zijn:  https://youtu.be/yYQ0lwzFgu8

Hieronder gaat het alleen over de eerste afweerlinie.

1e afweerlinie: huid en slijmvliezen

Huid: kwestie handen wassen/desinfecteren

Slijmvliezen: neus, mond, keel:  in elleboog niezen, mondkapje.

De huid heeft een zgn. ‘huidmicrobioom‘ (microbiota) of ook wel genoemd: complex microbieel ecosysteem. Het microbioom is het geheel van alle micro-organismen in en op ons lichaam. Het bevindt zich op alle plekken die in contact staan met de buitenwereld: huid, bovenste luchtwegen, urinewegen, geslachtswegen en maagdarmstelsel. In de dikke darm bevindt zich het grootste deel, ongeveer 1,5 kg. De schatting is dat het totaal uit 100 miljard bacterien bestaat, zo’n 1000 soorten. Naast bacterien bevat het ook virussen, gisten en andere micro organismen. Het overgrote deel maakt ons niet ziek. Zolang de bacterien, virussen, gisten ea. zich maar beperken tot de plek waar ze thuishoren. De belangrijkste functie van het huidmicrobioom is bescherming tegen ziekteverwekkers.

Nu wordt er gezegd: was uw handen, was uw handen zo vaak mogelijk, en desinfecteer uw handen. Als echter alleen dit zo ongenuanceerd herhaald wordt en herhaald wordt, doet het geen recht aan het totaal van handen en huidmicrobioom, en kan het zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Bij angst, zoals nu voor corona,  kan iemand doorgaans minder helder denken. Dan is juist heldere concrete maar ook volledige  informatie nodig.

Er zijn drie was-opties: water en antibacteriele zeep, water en zeep, desinfectiemiddel

a. wassen met water en antibacteriele zeep:

Wordt erbij vermeld dat antibacteriele zeep geen virussen dood? worden mensen voldoende hierop gewezen? En: het doodt ook de goede bacterien van het microbioom (=afweersysteem). Geen corona-baat, wel schade aan uw afweersysteem. En voelde me vervolgens dom dat ik nooit beseft had dat die vele antibacteriele middelen ook iets van zo’n uitwerking hebben. Er schijnen vele antibacteriele middelen te zijn, zo’n 700 producten (www.duurzaamthuis.nl): o.a. sponzen, tandpasta, scheercreme, make-up, deodorant, sportkleding, schoenen etc.

De meest voorkomende stof hierin is triclosan, een pesticide. Ik pluk het ook maar van internet, maar het lijkt me goed dat hier iets over gezegd wordt. In 2004 werden al vragen gesteld bij de gezondheidsgevaren van pesticides. Tot ook in 2016 :exposure to pesticides can be through contact with the skin, ingestion, or inhalation. The type of pesticide, the duration and route of exposure, and the individual health status (e.g., nutritional deficiencies and healthy/damaged skin) are determining factors in the possible health outcome. Triclosan exposure children(2018).  En de relatie met vruchtbaarheid wordt ook onderzocht: Relatie triclosan en vruchtbaarheid onderzoek.   Endocrine disrupting chemicals   Het is nog niet allemaal duidelijk en verder onderzoek is nodig. Er zijn verschillende uitkomsten bij onderzoeken: Two studies have investigated the effect of female urinary triclosan concentrations on couple fecundability among women in the LIFE [] and MIREC [] studies (Table 4). Smarr and colleagues showed no association between female urinary triclosan concentrations and TTP whether the exposure was modelled as continuous variable, or categorized in quartiles, in the LIFE Study []. In contrast, Velez and coauthors found that higher first trimester urinary levels of triclosan were associated with a longer TTP among the Canadian pregnant women in the MIREC Study []. Op de cijfers valt hier overigens niet door te klikken.

Kortom, het is een eerste samenraapseltje uit Pubmed, bovenstaande verwijzingen. Maar om nu maar ongenuanceerd antibacteriele zeep de hele dag te gaan gebruiken, lijkt me niet goed. Dat moet expliciet gezegd worden! En al die andere 700 producten er ook nog eens bij. Triclosan kan gewoon in uw tandpasta zitten. De mondbacterien die er normaal ondersteunend inzitten, gaan dan ook kapot.

Weet u: Tongzoenen kan misschien helpen om de bacterien weer te herstellen, als je een aanvullende bacterie-partner hebt: https://www.micropia.nl/nl/ontdek/onzichtbare-wereld/mond-op-mond/ Maar met je LAT-partner mag het wellicht binnenkort weer niet.

 

b. Wassen met desinfectiemiddel

Dit raadt het RIVM ook niet aan. Behalve als je voor langere tijd niet in staat bent je handen met water en zeep te wassen.

Tekst RIVM: Water en zeep of handgel?

Je maakt je handen het beste schoon met water en zeep. Zo kun je het beste ziektewekkers verwijderen. Ook van vieze of plakkerige handen. Handalcohol of -gel werkt minder goed bij vieze of plakkerige handen. Gebruik desinfecterende handgel alleen wanneer er voor een langere tijd geen plek is om je handen met water en zeep te wassen. In andere gevallen is het voldoende als je ervoor zorgt dat je niet met je handen in het gezicht komt en als je thuis komt meteen goed je handen met water en zeep wast.

Het is belangrijk dat je een desinfecterende handgel alleen gebruikt als dit echt nodig is. Als je het te vaak gebruikt, kunnen de ziekteverwekkers ongevoelig worden. Het doodt de ziekteverwekkers dan onvoldoende. Als op de handgel staat dat het desinfecterend is én er staat een toelatingsnummer op het etiket, dan is bewezen dat het ziekteverwekkers doodt. In sommige gevallen staat er op een handgel niet dat deze desinfecterend is. Het is dan niet bewezen dat het voldoende werkt tegen ziekteverwekkers zoals het nieuwe coronavirus.

In een andere bron stond wel vermeld dat bij verkeerd gebruik desinfectiemiddelen schadelijk kunnen zijn voor milieu en mens.

RIVM raadt het niet aan, behoudens als je voor langere tijd niet kan wassen met water en zeep. Want het zou ziekteverwekkers ongevoelig maken. Maar waar staat dat het ook een negatieve uitwerking op het huidmicrobioom heeft? Wordt er gewaarschuwd dat het deze laag aantast, onze afweer? Sommige mensen, en die verhalen zijn er, zullen in hun angst hun handen heel veel met desinfectie hebben gewassen en wellicht nog wassen.  De huid droogt uit, er ontstaan wondjes, en….. de eerste afweerlinie van het immuumsysteem is aangetast. Bij wondjes kunnen schadelijke bacterien en virussen zo naar binnen, en andere schadelijke stoffen. En las ergens dat de bacterien die op de huid ons helpen, in ons lichaam schadelijk kunnen zijn. Het hangt er vanaf waar ze zitten.  Misschien zijn er wel mensen die uit angst hun mond spoelen met desinfectie middel? Wat doen de ouderen die niemand meer binnen durven te laten? Wat als die uit angst hiermee beginnen? Wie heeft hier zicht op? Old lives matters too!

De informatie over het huidmicrobioom bij de adviezen is essentieel. Ja zei iemand: de meeste mensen weten dat toch wel. En bij domme mensen (niet mijn woorden!) maakt het niet uit of je het wel of niet zegt. Uh, het blijft toch de verantwoordelijkheid van mensen die gezondheidsadviezen geven om het wel te blijven doen. Kort en volledig. Op verschillende manieren. Mensen geen informatie onthouden. All lives matters!

 

c. Wassen met water en zeep

Dit is het meest gegeven advies, en ook het veiligst. Hoewel ik wel geloof dat met zeep de huid droger wordt, en ook ergens gelezen heb dat het de pH van de huid aantast.

Wat m’n vraag nu is: als zo’n coronavirus op m’n huid komt, hoe was ik die er dan af met water en zeep? Ik neem aan dat m’n huid niet een zeer glad oppervlak is waar het virus als een knikker bovenop ligt? Duikt het virus misschien wel gelijk onder in het microbioom, tussen z’n soortgenoten? micro-organisen, bacterien en virussen. Wellicht dat er een aantal goede helpende bacterien hem dan gelijk te grazen nemen? sommige bacterien hebben een CRISPR-cas systeem om virussen kadoek te knippen. Dit hebben wetenschappers van de bacterien afgekeken. Met die methode kunnen wetenschappers ook weer virussen manipuleren. Nee ze maken geen virus in het lab, dat gaat denk ik ook echt nog niet (hoewel ze lopen jaren voor op wat ons gezegd wordt), ze manipuleren een virus, ze bouwen wat RNA in, halen eruit, of god mag weten wat.

 

De oogst:

Onvoldoende nadruk op microbioom. Gevaar van anti-bacterieel (niet effectief voor corona) en desinfectiemiddel (lijkt dan wel effectief voor corona) onvoldoende benadrukt (moet herhaald en herhaald worden, immers de maatregelen worden ook herhaald en herhaald). Gevaar voor afbraak 1e linie afweersysteem, zeker bij zeer angstige mensen, bij ouderen waarbij we niet meer weten wat ze doen omdat ze niemand uit angst toelaten. 1e afweerlinie, de huid en microbioom verzwakt cq. op bepaalde plaatsen kapot: schadelijke stoffen, micro-organismen krijgen makkelijker toegang tot het lichaam (dunne huid, wondjes) Kortom: Bizar.

Wilt u iets lezen dat werkelijk voor mij toppunt van tegenspraak is? Ik voel me wel dom dat ik daar pas na een tijd achter gekomen ben. Bij de supermarkt mag je tegenwoordig je eigen karretje of mandje schoonmaken. In begin lockdown deed de medewerker het. Daarna kon je het zelf doen en op dit moment zie je veel mensen het ook niet meer doen. Maar afin, mensen pakken de flacon om het mandje of karretje te reinigen. Spuiten het helemaal schoon, zetten flacon terug en pakken desnoods nog papier om dan dat mandje of karretje weer te drogen.

Toen ik het me besefte ben ik een tijdje in de supermarkt gaan kijken. Nee het gebeurde echt: mensen pakken na elkaar de flacon beet. Het virus (als het er nog is, als dat het grootste probleem is) HOPT GEWOON VERDER AAN DE BUITENKANT VAN DE FLACON waarin het middel zit om het virus te bestrijden. Totale absurditeit.

Flacon binnen: reiniger/desinfectie . Flacon buiten: virus.

Een omgekeerde wereld waarin we leven

Zo af en toe maakt iemand de flacon schoon. Of pakt de flacon beet met papier. Ik had zelf de hele tijd de neiging om maar handschoenen aan te doen om het desinfectiemiddel te vermijden.  Stond in de supermarkt ook nog een flacon met echte desinfectie, met vermelding: alleen voor professioneel gebruik. Zo op een tafeltje.  Nou zei iemand: dan zie je dat ze het serieus aanpakken. maar uh….waarom het staat in een supermarkt?  ik snap het hele theater nu helemaal niet meer.

Ik krijg sterk het gevoel dat we vooral buiten en bij betreden van de winkel moeten voelen dat er een corona is.

 

Elleboog niezen en hoesten

En elkaar dan een elleboog geven…  bedoeling is dat er natuurlijk in de elleboog geniesd wordt, maar krijg je dat altijd voor elkaar als je niest? Als ik op een blote arm nies, voel ik ook een windje aan de bovenkant van de elleboog.

En met een blote elleboog nies ik het virus dus m’n elleboog holte in en blijft het daar zitten. Lekkere corona holtes. Gelukkig zitten er geen zweetkliertjes… anders zouden die virussen nog via die kanalen weer naar binnen gaan. Of met kleding: blijft het virus lekker op m’n kleding zitten. Lijkt me een zakdoekje en gelijk weggooien handiger. Waarbij je dan ook het zakdoekje behoedzaam moet opvouwen anders zit het weer op je hand.

 

Mondkapje

Zodat je de ander niet besmet en de ander jou niet kan besmetten.  Wat overwegingen:

Als je zelf besmet bent en je hoest of niest, blijft virus bij je en de kans dat het weer terug komt in mond of neus holte. De mond en neusholte worden een warmer broeinest? Maar misschien dat de commensalen dan beter groeien en je daardoor betere afweer hebt, het zou ook nog kunnen. In je mond zitten immers ook goede bacterieen.

Het ademen met mondkapje kost meer energie. Krijg je zuurstof tekort? ik voel me benauwder met zo’n ding op, maar een lagere saturatie zou met een saturatiemeter geobjectiveerd moeten worden. Bij de medische mondkapjes is rekening gehouden met de CO2 die eruit moet en de O2 die erin moet. Maar als mensen nu zelf mondkapjes gaan maken, hoe zit het dan met de gasuitwisseling? Wat als die verstoord wordt? Toch te weinig O2 binnenkomt (nodig voor immuumsysteem)?

Mondkapjes die onzorgvuldig op en af gezet worden.

 

Kortom

Handen wassen, elleboog niezen, mondkapje: als er nou nog wat logica in zou zitten….  in papieren zakdoekjes niezen en hoesten, ja daar kan ik wel wat mee.  Inmiddels vraag ik me af waarvoor handen wassen eigenlijk is… ja vieze stoffen zullen er wel afgewassen worden. Maar hoe zit het met virussen en zeep? breekt het het kapsel van het virus open? Dat zou ik weleens willen weten. Hoe wordt met zeep dat coronavirus aangepakt? we hebben geen stalen gladde huidoppervlakten, er zit een moerasachtig laagje van micro-organismen op waar het coronavirus mogelijk zo heerlijk in weg zakt. Hopelijk verslonden door crisperende bacterieen.

Facebook
Twitter
Instagram